x
  • İyi Ürün, Uygun Fiyat, Hızlı Teslimat !
  • %100 Orjinal Ürün Güvencesi
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Alışveriş Sepetim
Yeni Doğan Bebekler İçin Doğru Mama Kullanımı Nasıl Olmalı?
11.08.2022

Yeni Doğan Bebekler İçin Doğru Mama Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bu anlamda yenidoğan bebeklerde, anne sütü ve mamanın doğru kullanımı son derece önemli. Bebekler doğduktan sonra, ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmeli. Bunun sonrasında ise, 6. aydan itibaren ek gıdanın anne sütüne eşlik ettiği bir beslenme modeli tercih edilmeli. Anne sütünün hemen ardından kullanılan ek gıda ya da mama, bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi adına önemli. Bununla birlikte, mamanın doğru kullanımı ile ilgili kafa karışıklığına yol açan konular söz konusu olabiliyor. Bu noktada da, doğru mama kullanımının önemi ortaya çıkıyor. 

Anne sütü, bebeğin memeden aldığı ilk gıdadır ve bebekler için sağlıklı içeriği ile, bebekler için bir aşı olarak da nitelendirilir. Kolostrum adı verilen anne sütü, bebeklerin gelişimi için çok önemli bir besin olmakla birlikte, hastalıklara karşı koruyucu ve besleyicidir. İlk 6 ay içinde, bebeklere su dahi verilmeden kullanılan anne sütü, 2 yaşın sonrasında da kullanılmakta. Bununla birlikte, 6. aydan itibaren ek gıda ya da mama ile birlikte, bebeğin gelişim süreci desteklenir.  

Bebek maması ve içeriği 

Bebek mamaları, bebeklerin anne sütü ile birlikte, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri adına geliştirilmiş ürünlerdir. İnek sütü ile üretilen ve bebek sağlığı açısından birçok testten geçmiş olan bebek mamaları, bebeğin temel besin kaynaklarından biridir. Toz, konsantre sıvı ya da kullanıma hazır formda tercih edilebilen hazır mamalarda içeriğin sağlıklı olması ve bebek beslenmesi açısından ideal bileşenleri barındırması önemlidir. 0-6 ay bebek maması için tercih edilen bir dönem değilken, 6. aydan sonra yeni doğan bebek maması beslenmenin en önemli parçalarından biridir. Bununla birlikte, hazır bebek mamasında tüketim sıklığı önemli konular içinde yer almaktadır. 

Bebekler hangi sıklıkla mama almalı? 

Bebeklerde, mide gelişimi ve bebeğin genel durumu baz alınarak, bir öğünde alınabilecek mama miktarı ve beslenme sayısı değişebilir. Yenidoğan bebeklerde, beslenme sıklığı 3-4 saatte birdir ve bir beslenmede, 30 ml ile 60 ml arasında anne sütü alınır. 0-2 ay arası bebeklerde, bir beslenmede 118 ml anne sütü alınırken, beslenme sıklığı ise 4 saat ile 7 saatte bir arası değişebilir. Altı aylık bir bebek, günde 5 kez beslenir ve bir beslenmede 178 ml ile 236 ml arasında anne sütü tüketimi söz konusudur. Bir yaşına gelen bir bebek ise, tek beslenmede 236 ml tüketir ve günde 2-3 arası beslenme sayısı söz konusudur.  

 

Bebeklerin beslenmesinde, alım miktarı ve beslenme sayısında bebeğin durumu ve reaksiyonları önemlidir. Bebeğin çok fazla kusması, daha küçük beslenmesi gerektiğini gösteren bir durumdur. Bebeklerin, sık ve zorla beslenmesi, sağlıkları açısından iyi değildir.  

Devam sütü nedir? Devam sütü ile anne sütü aynı şey mi? 

Bebek beslenmesinde, en önemli konular içinde devam sütü yer almaktadır. Bebekler için anne sütü, temel beslenmenin odak noktasıdır. İlk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenen bebek, gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda anne sütü yeterli olmayabilir. Anne sütünün yeterli olmaması durumunda, devam sütü olarak adlandırılan, formül süt verilebilir. Devam sütleri, inek sütünden üretilmiştir ve anne sütü ile aynı olmasa da, doktorların önerisi ile kullanılabilir. Bebek devam sütleri ve mamalarda, 1 ve 2 numaralı seçenekler tercih edilebilir. Doğumdan sonra ilk 6 ay 1 numaralı mama ve devam sütleri tercih edilirken, 6. aydan sonra farklı devam sütü ve mama kullanılır. Bebeğin sindirim kapasitesi, 6. ay ile birlikte belli bir seviyeye ulaştığı için, 2 numaralı ürünlerin içeriği daha güçlüdür.  

 

Devam sütüyle mama aynı şey mi sorusunun yanıtı, ‘hayır’ olarak verilebilir. Hem içerik, hem de besleyicilik açısından bebek sütü ile devam sütü farklıdır. Bununla birlikte, devam sütü, belli durumlarda kullanımı önemli bir üründür. 

Hazır mama çeşitleri nelerdir? Nasıl hazırlanır? 

Hazır mamalar, anne sütünün istenen seviyede olmaması ya da süt verilirken, ek bir besin verme amacı ile tercih edilebilir. Hazır bebek maması çeşitleri içinde kaşık maması, formül mama ve hazır mama gibi alternatifler yer almaktadır. Her mama türünün, içerik ve kullanım açısından farklı özellikler barındırması bilinmelidir. Bu nedenle, hazır mama çeşitlerinin özelliklerini el alalım. 

Formül mama 

Formül mama, anne sütünün eksik olduğu durumlarda bebeklere verilen bir takviye besindir. Devam sütü olarak da adlandırılan formül mama, içerik açısından mineral, vitamin ve protein bakımından güçlüdür. Bununla birlikte formül mamalar inek sütünden üretildiği için, alerjiye yol açma riski söz konusudur.  

 

Hazır mama nasıl yapılır sorusu formül mama için sorulduğunda, devam sütü ürünleri, kaynadıktan sonra ılık bir hale gelen su ile yapılabilir. Ölçek olarak hazır mamalarda bir ölçek mama ile bir ölçek su kullanılabilir. Bir araya gelen mama ve su, çalkalandıktan sonra biberonda çalkalanır ve tüketim için hazır hale gelir.  

Kaşık maması 

Kaşık maması, içerik açısından besleyici, güçlü bir mama türüdür. Farklı türleri olan kaşık maması çeşitlerinde, meyveli ya da tahıl içerikli alternatifler söz konusudur. Farklı formlarda olabilen kaşık maması türleri toz halinde olduğu gibi farklı türlerde de olabilir. Hazır formda tercih edilen kaşık maması ürünleri, bebek beslenmesinde önemli bir role sahiptir. 5. ve 6. ayda verilmesi uygun olan kaşık maması, ara öğün ve uyku öncesi öğün için tercih edilebilir.  

 

Su ve süt ile hazırlanabilen kaşık mamasının kullanımında, mama içeriğinde bebeğe alerji oluşturacak bir bileşen olmadığı kontrol edilmeli. Süt ve su ile hazırlama seçeneği, ürün ambalajında yer alabilir. Hazır bebek maması fiyatları, ürün içeriği ve kullanımına göre değişebilir. Hazır mama ne kadar sürede tüketilmeli sorusunun yanıtı, mama hazırlandıktan sonra genel olarak ilk 1 saat içinde olarak verilebilir.  

Hazır mama 

En iyi bebek maması seçenekleri içinde yer alan hazır mama, genel olarak içeriği sebze ve meyve püresi olan mamalardır. Kavanoz ya da farklı formlarda, hızlı bir kullanım sağlaması ile öne çıkan hazır mamalar, bebeklerde 6. aydan itibaren tercih edilebilir. Ek gıdaya başlama sürecinde kullanılan kaşık mamaların bebeğe ne kadar verileceği, tercihe göre değişebilir. Bebek maması yeni doğan sürecinin sona ermesinin ardından tercih edildiğinde, hazır mama pratik kullanımından ötürü ön plana çıkmaktadır. 

 

Hazır/kavanoz mamaların saklanması sürecinde, güneşe maruz kalınmaması önemli bir konudur. Bebek maması fiyatlarında ürün içeriği, markası ve diğer faktörlere göre farklı aralıklar söz konusudur. Bebek beslenmesinde, mama seçimi oldukça önemlidir, bu anlamda katkı maddesiz, doğal içeriği ile öne çıkan besleyici hazır mamalar satın alınmalıdır.  

 

Blog Son Eklenenler
Eksfoliasyon Nedir?
11 Temmuz
Eksfoliasyon Nedir?

Eksfoliasyon yöntemleri genel olarak tüm cilt tiplerine uygundur. Bu aşamada önemli olan, her cilt tipi özelinde uygun ekfoliasyon yöntemini seçmek ve doğru bir şekilde uygulamaktır.

Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?
25 Haziran
Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?

Retinol, A vitamininin cilt bakımı ürünlerinde kullanılan bir formudur. Ciltteki ince çizgileri, kırışıklıkları ve hiperpigmentasyonu en aza indirmek için kullanılır.

Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi

Glikolik asit, melanin üretimini düzenleyerek ciltteki koyu lekelerin azalmasına yardımcı olur.

Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi

Azaleik asit, cilt sağlığını koruma ve cilt problemlerini giderme konusunda etkili bir yardımcıdır.

Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?
21 Haziran
Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?

Bebek burun aspiratörünün kullanımı oldukça basittir, ancak doğru teknikleri bilmek önemlidir. İşte adım adım bebek burun aspiratörü kullanma rehberi

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 
21 Mayıs
Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 

Pişik; bebeklerde ciltte kızarıklık, tahriş ve kabarcıkların oluştuğu bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bebeklerin bez bölgesinde görülür. 

SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?
20 Haziran
SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?

Güneş koruma faktörü (SPF), güneşe maruz kalmamızı sağlıklı bir şekilde yönetmek için önemli bir konu. Güneş kremi nasıl seçilir konusu, cildimizin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılmalı.  

100 SPF Ne Anlama Gelir?
20 Haziran
100 SPF Ne Anlama Gelir?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak, cildin sağlığı için önemli bir adım. Bu konuda en çok duyulan terimlerden biri "SPF"dir. SPF, "Sun Protection Factor" kelimesinin kısaltmasıdır ve güneş kremi ürünlerinin koruma faktörünü ifade eder.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.