x
  • İyi Ürün, Uygun Fiyat, Hızlı Teslimat !
  • Bugüne Özel Tüm Ürünlerde Kargo Ücretsiz !
  • %100 Orjinal Ürün Güvencesi
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Alışveriş Sepetim
Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 
21.05.2024

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 

 
Dr. Latife Bircan
Dr. Latife Bircan | 6 Dakika Okuma Süresi     

İçindekiler

  • Bebeklerde Pişik Neden Oluşur? Pişik En Hızlı Nasıl Geçer?
  • Pişik Nedir?
  • Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
  • Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?
  • En Hızlı Pişik Geçirecek Yöntemler Nelerdir?
  • Bebeklerde Pişik Ne Kadar Sürede Geçer?
  • Bebeklerde Pişik Çeşitleri Nelerdir?
  • Bebeklerde Pişik Olmaması İçin Ne Yapmak Gerekir? Nasıl Önlenir?
  • Bebeklerde Pişik Sorunu İçin Doktora Başvurmak Gerekir mi?
  • Bebeklerde Pişik Kremi Nasıl Kullanılır?
  • Her Bez Değişiminde Pişik Kremi Kullanılır mı? 

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren hızlı bir büyüme ve gelişme sürecine girer. Bu aynı zamanda ebeveynler için de yepyeni deneyimlerle dolu bir yolculuktur. Ne yazık ki, bu yolculuğun bir noktasında bebeğinizin bezini açtığınızda kızarıklık ve kabarıklıkla karşılaşma riskiniz olduğu ise yadsınamayacak bir gerçek… 

Pişik karşı karşıya kalınması istenmeyen bir durum olsa da, bebeklerin hassas cildi pişik gibi cilt problemleri gelişmesine son derece yatkındır. Özellikle bez bölgesinde oluşan pişik hem bebek hem ebeveynler için can sıkıcı bir durum haline gelebilir. 

Bez değişim sıklığının yeterli olmaması, cildin uzun süre nemli bırakılması, alerjik ya da tahriş edici maddelere maruz kalması gibi etkenler pişik oluşumuna neden olabilir. Bebeğin konforunu önemli ölçüde azaltabilen pişik, doğru bir bakım ve tedavi ile hafifletilebilir ve iyileştirilebilir.

Özet:

  • Pişik; bez bölgesinin nemli kalması, alerjen maddelerle temas etmesi ya da sürtünme nedeniyle oluşabilir. 

  • Bez bölgesinde kızarıklık, kaşıntı, tahriş ve içi su dolu kabarcıklar oluşması pişik belirtileri arasında sıralanabilir.

  • Pişik nedeniyle bebek rahatsızlık hissedebilir ve ağlayabilir.

  • Pişik tedavisi için bez değişimi sıklıkla yapılmalı, cilt temiz ve kuru tutulmalıdır.

  • Pişik kremlerinin bebek bakımı rutinine dahil edilmesi fayda sağlayabilir.

  • Şiddetli pişik durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

  • Pisliğin bez dermatiti, mayasal enfeksiyon ve yiyecek alerjilerine bağlı gelişen türleri, bu türlerin her birinin gerektirdiği farklı tedaviler ve önlemler vardır.

  • Bir cilt sorunu olan pişik genellikle bulaşıcı değildir.

Pişik Nedir?

Pişik; bebeklerde ciltte kızarıklık, tahriş ve kabarcıkların oluştuğu bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bebeklerin bez bölgesinde görülür. Bebeklerde rahatsızlık ve huzursuzluğa neden olabilir. Bebeklerin hassas cildi, özellikle nem ve sürtünme nedeniyle pişik oluşumuna yatkındır. Ayrıca, uzun süre ıslak bezle kalmak ya da kullanılan bezlerin cilde yeterince hava aldırmaması da pişik oluşumunu tetikleyebilir. Pişiği önlemek için sık sık bez değişimi yapılmalı, cilt temiz ve kuru tutulmalı, ayrıca koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 

Bebeklerde pişik; bez bölgesinin uzun süre nemli kalması, deterjan kalıntıları, alerjik reaksiyonlar, yanlış bez seçimi gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Pişik belirtileri arasında kızarıklık, ciltte ıslaklık, kabarcık, bebekte ağlama ve huzursuzluk hâli yer alabilir. Pişik oluşumunu önlemek için, bebek bezinin sık sık değiştirilmesi, cildin kuru tutulması ve uygun bebek bakım ürünlerinin kullanılması önemlidir. Ayrıca, bebeğin cildine zarar vermemek için parfümsüz ve hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Pişik belirtileri görüldüğünde, ciltte tahrişi azaltacak ve iyileşmeyi hızlandıracak pişik kremleri kullanılabilir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?

Pişik genellikle basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu kapsamda; düzenli bez değişimi, bebeğin cildini temiz ve kuru tutmak, pişik kremleri kullanmak ve cildin hava ile temasını sağlamak önemlidir. Ayrıca, bebek bezi bölgesini ılık suyla nazikçe temizlemek ve yumuşak bir havluyla kurulayarak tahrişi en aza indirmek de etkilidir. Pamuklu ve cilde nefes aldıran bezler kullanmak, bebek bezinin sıkıca bağlanmamasına dikkat etmek de pişiğin hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Doktor tavsiyesiyle pişik kremi ya da merhem kullanılması da pişik tedavisinin önemli bir parçasıdır. Çinko oksit ya da panthenol içeren formüle sahip pişik kremleri cildin yatıştırılmasına ve iyileşmesine katkıda bulunur.

En Hızlı Pişik Geçirecek Yöntemler Nelerdir?

Hızlı pişik geçirmek için bebeğin cildinin hava almasını sağlamak, doğru bez seçimi yapmak ve pişik kremi kullanmak etkili olabilir. Ayrıca; bez değişimlerini sıklaştırmak, bebeğin cildini tahriş edebilecek kimyasal içermeyen temizleyiciler kullanmak ve cildi her bez değişiminde suyla nazikçe temizlemek de önemlidir. Bebeğin cildinin tamamen kurumasını beklemek ve mümkünse bir süre bezsiz bırakmak da pişiğin hızla iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bebeklerde Pişik Ne Kadar Sürede Geçer?

Bebeklerdeki hafif pişikler genellikle 2 ila 3 gün içinde geçerken, şiddetli vakalarda iyileşme süresi daha uzun olabilir. Bu tür durumlarda, doktor tavsiyesiyle uygun kremler kullanmak ve önerilen tedavileri uygulamak önemlidir. Ayrıca, bebeğin cildinin temiz ve kuru tutulması, iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Bebeklerde Pişik Çeşitleri Nelerdir?

  • En yaygın pişik türü olan bez dermatiti, bez bölgesinin uzun süre nem, idrar ve dışkıyla teması sonucu cildin tahriş olmasından kaynaklanır. Ciltte kızarıklık görülebilir.

  • Candida adı verilen mantarın bebek bezinin nemli ve sıcak ortamında büyümesiyle mantar enfeksiyonuna bağlı pişik gelişebilir. Mantarın yayılmasını önlemek için doktor tavsiyesiyle antifungal kremler kullanılması gerekebilir.

  • Sıcak hava ta da aşırı terleme nedeniyle ısıya bağlı pişik oluşabilir.

  • Bebeğin belirli gıdalara alerjisi olması durumunda dışkısında ve cildinde değişiklik olabilir. Pişik oluşumu tetiklenebilir. Ayrıca; bebeğin cildinin belirli maddelere, kimyasallara veya parfümlere karşı hassas olduğunda da pişik oluşumu görülebilir. Bu tür pişikleri önlemek için hipoalerjenik ve parfümsüz ürünler kullanılması önemlidir.

  • Diş çıkarma döneminde ağız çevresi ve çenede tükürük döküntüleri ya da fazla tükürük nedeniyle pişik oluşabilir.

Bebeklerde Pişik Olmaması İçin Ne Yapmak Gerekir? Nasıl Önlenir?

Bebeklerde pişik oluşumunu engellemek için düzenli bez değişimi, bebeğin cildini yumuşak bir şekilde temizlemek, cildin kuru tutulması ve uygun bez seçimi önemlidir. Her bez değişiminde cildin nazik bir şekilde temizlenmesi ve iyice kurutulması gerekmektedir. Cilt temizliğinde kullanılan ürünlerin, bebeklerin hassas cildi için özel olarak formüle edilmiş olması büyük önem taşır. Ayrıca, parfüm ve alkol içeren ürünlerden kaçınılması önerilir. Çünkü bu tür maddeler cildi tahriş edebilir. Bez seçiminde ise, cildin nefes almasını sağlayan, pamuklu ve hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Bu önlemler, bebeklerin cildinin sağlıklı ve rahat kalmasına yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Pişik Sorunu İçin Doktora Başvurmak Gerekir mi?

Bebeğin pişiği şiddetli ise veya uzun süre geçmiyorsa mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Doktor, pişiğin nedenini belirleyerek uygun tedaviyi önerecektir. Bu süreçte, bebeğin cildinin temiz ve kuru tutulmasına özen gösterilmeli ve belirli aralıklarla bez değişimi yapılmalıdır. Ayrıca, doktorun önerdiği kremler veya merhemler düzenli olarak kullanılmalıdır.

Bebeklerde Pişik Kremi Nasıl Kullanılır?

Pişik kremi, bez değişimi sırasında temiz cilde uygulanır. Kirli bez çıkarıldıktan sonra genital bölge ve popo çevresi, ılık su ve pamuk yardımıyla temizlenir. Daha sonra nazikçe kurulanır. Temiz bez yerleştirilir. Pişik kremi özellikle tahriş olan bölgelere nazikçe uygulanır. Daha sonra bebeğin bezi bağlanabilir.

Mustela Vitamin Barrier 1-2-3 Pişik Kremi




Sebamed Baby Pişik Önleyici Krem




Her Bez Değişiminde Pişik Kremi Kullanılır mı?

Her bez değişiminde pişik kremi kullanmak gerekli değildir. Ancak pişik oluşumu riski yüksek olan bebeklerde veya pişik belirtileri görülmeye başlandığında, pişik kremi kullanımı faydalı olabilir. Krem, cildi koruyarak irritasyon oluşmasını engeller, mevcut tahrişlerin iyileşmesine yardımcı olur. Pişik kremi kullanmadan önce, bebek bezinin altındaki bölgenin tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca, pişik kremi kullanımında doktor tavsiyesine uymak önemlidir. Gereksiz kullanımdan kaçınarak, sadece ihtiyaç duyulduğunda Sebamed ve Mustela pişik kremi gibi özel formüle edilmiş kaliteli ürünler uygulanmalıdır.

‘’İçerik bilgilendirme amaçlı oluşturulmuş. Tedaviye yönelik sağlık hizmeti bilgileri içermemektedir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.”


Kaynakça

1: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
2: https://kidshealth.org/en/parents/diaper-rash.html
3: https://www.webmd.com/parenting/diaper-rash-treatment

Blog Son Eklenenler
Eksfoliasyon Nedir?
11 Temmuz
Eksfoliasyon Nedir?

Eksfoliasyon yöntemleri genel olarak tüm cilt tiplerine uygundur. Bu aşamada önemli olan, her cilt tipi özelinde uygun ekfoliasyon yöntemini seçmek ve doğru bir şekilde uygulamaktır.

Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?
25 Haziran
Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?

Retinol, A vitamininin cilt bakımı ürünlerinde kullanılan bir formudur. Ciltteki ince çizgileri, kırışıklıkları ve hiperpigmentasyonu en aza indirmek için kullanılır.

Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi

Glikolik asit, melanin üretimini düzenleyerek ciltteki koyu lekelerin azalmasına yardımcı olur.

Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi

Azaleik asit, cilt sağlığını koruma ve cilt problemlerini giderme konusunda etkili bir yardımcıdır.

Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?
21 Haziran
Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?

Bebek burun aspiratörünün kullanımı oldukça basittir, ancak doğru teknikleri bilmek önemlidir. İşte adım adım bebek burun aspiratörü kullanma rehberi

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 
21 Mayıs
Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 

Pişik; bebeklerde ciltte kızarıklık, tahriş ve kabarcıkların oluştuğu bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bebeklerin bez bölgesinde görülür. 

SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?
20 Haziran
SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?

Güneş koruma faktörü (SPF), güneşe maruz kalmamızı sağlıklı bir şekilde yönetmek için önemli bir konu. Güneş kremi nasıl seçilir konusu, cildimizin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılmalı.  

100 SPF Ne Anlama Gelir?
20 Haziran
100 SPF Ne Anlama Gelir?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak, cildin sağlığı için önemli bir adım. Bu konuda en çok duyulan terimlerden biri "SPF"dir. SPF, "Sun Protection Factor" kelimesinin kısaltmasıdır ve güneş kremi ürünlerinin koruma faktörünü ifade eder.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.