x
  • İyi Ürün, Uygun Fiyat, Hızlı Teslimat !
  • 600₺ Üzeri Kargo Ücretsiz
  • İyi Ürün, Uygun Fiyat, Hızlı Teslimat !
  • %100 Orjinal Ürün Güvencesi
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Alışveriş Sepetim
Magnezyum Nedir? Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
09.02.2023

Magnezyum Nedir? Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum, vücudumuzda bulunan en önemli minerallerden biri. Bu mikro madde, kas ve kemik sağlığının yanı sıra sinir sistemi fonksiyonlarının düzgün çalışması, enerji üretimi, protein sentezi ve kalp ritminin korunması gibi birçok fonksiyon için gerekli. Magnezyum eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına ve belirtilere yol açabilir. Vücudumuzun dengeli bir şekilde çalışması ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için magnezyumun yeterli miktarda alınması çok önemli. Fazla ya da eksik alımı ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirerek hayat kalitesini ve vücut sağlığını tehdit eder.

Magnezyumun Vücuda Faydaları

Magnezyum vücutta olmazsa olmaz faydalara sahip olup, eksikliği büyük sorunlara yol açabilir. İlk olarak magnezyum kas ve iskelet sistemi için gerekli. Magnezyum kas kasılmalarını ve iskelet sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler. Bununla birlikte elektrolit dengesini korur ve vücutta fizyolojik işlevlerin normal şekilde devam etmesine yardımcı olur.

Magnezyum sinir sistemi için de oldukça gerekli. Bu mineral sinir impluslarının iletimini ve sinir hücrelerinin çalışmasını sağlar. Bunların dışında magnezyum enerji metabolizması için gerekli bir mineraldir ve enerji üretiminin arttırılmasını sağlar. Bu sayede kendinizi daha dinç, enerjik ve sağlıklı hissedersiniz. Magnezyum kalp ritmini de düzenler ve kalp krizi, stroke gibi kardiyovasküler hastalıklara karşı bir koruyucu görevi görür.

Vücudunuzda Magnezyumun Eksik Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Aşağıda sıralanmış belirtiler küçük, orta ve büyük ölçekteki magnezyum eksikliğinin belirtileridir. Küçük ölçekteki belirtiler için magnezyum içeren doğal maden sularını içebilir, reçetesiz içilebilen magnezyum takviyelerinden yararlanabilir ya da magnezyum içeren besinleri daha çok tüketebilirsiniz. Orta ve büyük ölçekteki belirtiler için ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

  • Sinirlilik, huzursuzluk ve uyku sorunları
  • Konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık
  • Kas spazmları ve kramplar
  • Adet düzensizliği ve PMS belirtileri
  • Halsizlik
  • Saç dökülmesi
  • Baş ağrısı ve migren
  • Kabızlık
  • Kas krampları
  • İştahsızlık veya anormal kilo değişikliği
  • Kalpte ritim bozukluğu
  • Mide bulantısı ve kusma

Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum içeren besinlerin tüketimini dengeli bir şekilde arttırmak, magnezyum eksikliğine bağlı yaşadığınız sorunları çözmenin en basit ve doğal yoludur. İlk olarak bu besinlerden bitkisel olanları: Yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak, brokoli), fasulye, nohut, diğer kuru baklagiller, badem, fındık, fıstık, avokado, muz, kinoa, bulgur ve esmer pirinç olarak sıralayabiliriz. Hayvansal magnezyum kaynakları ise tavuk, özellikle somon ve ton balığı olmak üzere tüm balık çeşitleri, yumurta, süt ve süt ürünleridir.

Bu besinlere ek olarak doktor tavsiyesi alınarak kullanılan; magnezyum takviyeleri (süspansiyon, tablet, kapsül) ve magnezyum oksit, magnezyum hidroksit, magnezyum karbonat gibi magnezyum bileşikleri bulunan ilaçlar da magnezyum eksikliğin ve buna bağlı gelişen semptomların tedavisi için birebir.

Fazla Dozda Magnezyum Alımının Yol Açabileceği Zararlar

Tek başına magnezyumun vücuda faydaları ve zararları incelendiğinde sayısız fayda ve neredeyse hiç zararın olmadığı görülür. Fakat her şeyde olduğu gibi burada da fazla doz ilaç değil zehir. Fazla magnezyum aldığınızı karnınıza giren kramplar, ishal durumu, yüz bölgesinde kızarma, sürekli idrara çıkma ihtiyacı, bağırsakların hareketlerinin anormal derecede yavaşlaması, aşırı halsizlik, mide bulantısı, kusma ve solunum zorluğu yaşamanızdan anlayabilirsiniz. Bu duruma gelmemek için vücudunuzun ihtiyacı kadar magnezyum tüketmeli, doktorunuza danışmadan magnezyum takviyelerine kendi başınıza karar vererek yoğunlaşmamalısınız. Doktorunuz sizin için bir kan testi yaparak yaşadığınız semptomların gerçekten magnezyum eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını, ne kadar dozda magnezyuma ihtiyaç duyduğunuzu ve varsa diğer eksikliklerinizi ve sorunlarınızı tespit ederek uygun tedavi programını hazırlar.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.