x
  • İyi Ürün, Uygun Fiyat, Hızlı Teslimat !
  • Bugüne Özel Tüm Ürünlerde Kargo Ücretsiz !
  • %100 Orjinal Ürün Güvencesi
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Alışveriş Sepetim
0-6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
19.09.2022

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gelişmeleriyle orantılı olduğu için beslenme düzeyleri ay ay değişkenlik göstermektedir.

Bebek İlk 6 Ay Nasıl Beslenmelidir?

İlk 6 ay bebeğin bağışıklık sistemini oluşturma açısından çok önemlidir. Bu zaman içerisinde bebeğin vücudu için sağlıklı olan tek besin anne sütüdür. Hastalık dönemlerinde dahi anne sütü dışında bir besin verilmemesi gerekmektedir. Bebeğin bu süreçte anne sütüyle beslenmesi, sağlıklı yaşamın başlangıcında önemli rol oynar. Aylara göre bebek emzirme saatleri de değişkenlik göstermektedir. Emzirme süreleri, planlanabilen ve belli düzene sahip bir eylem olmamakla birlikte ortalama bir düzene sahiptir. Bebeklerden bebeklere değişen bir süredir. Bazı bebekler 2 saatte bir acıkır iken bazıları 3-4 saatte bir acıkabilmektedir. Acıkma süreleri gibi emzirilme süreleri de değişmektedir. 1 haftalık bir bebeğin emzirilme süresiyle 40 günlük bir bebeğin emzirilme süresi değişkenlik göstermektedir.

1 haftalık bir bebeği 1-2 saatte bir emzirmek çok önemlidir. İlk zamanlar anne sütü miktarı az olsa da ilerleyen süreçte düzenli emzirmeyle birlikte bu süt miktarının artmasına da fayda sağlamaktadır. İlerleyen süreçte, 1 aylık veya 40 günlük bir bebeği 2-3 saatte bir emzirmek yeterli olacaktır.

Bebeğe Neden Anne Sütü Verilmelidir?

Anne sütü, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer besin ögelerini bulunduran bebeğin gelişiminde çok önemli yere sahip bir besindir. Anne sütü, yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay içinde gelişmesine yeterli olan en doğal besin kaynağıdır. Anne sütü, ilk 6 ay bir bebeğin ihtiyacı olan fizyolojik ihtiyaçları tek başına karşılamaktadır. 6. aydan sonra bebeğin ek gıdalara ihtiyacı olmakla birlikte 2 yıl daha emzirilmesi gerekmektedir. Ek gıdalara örnek olarak bebek maması ideal bir ek gıdadır.

Bebek Maması Nedir? Bebek Maması Türleri Nelerdir?

Bebeklerin 6 ay ve iki yaş arasında olduğu dönemlerde anne sütü dışında kolay tükettiği yumuşak formül bebek mamasıdır. Püre formuna yakın olan bebek mamaları, çeşitli tatlara sahip olmaktadır. 6. aydan sonra bebeklerin ihtiyaç duyduğu bebek mamasının erken bebeklere verilmesi bebeklerin hastalanma oranını artırmaktadır. Doğru zamanda ve yaşta verilmesi bebeklerin gelişiminde ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde yardımcı olur.

Çeşitli bebek maması türleri mevcuttur. Bunlar, tahıl, meyve ve sebze temellidir. Tahıl odaklı bebek mamaları, sadece tahıl içermesi sebebiyle anne sütü veya devam sütüyle hazırlanmaktadır. İçinde pirinç ve yulaf bulundurmaktadır. Meyve odaklı bebek mamaları, meyve pürelerinden oluşmaktadır. Anne sütü veya devam sütüyle birleşen meyve püreleri bebekler için sağlıklı bir mama olmaktadır. Çoğu anne meyve mamalarında hazır mamalara başvurmaktadır. Sebze odaklı bebek mamaları da sebze püreleri içermektedir. Sebze pürelerini elde etmek kolay olmadığı için çoğu anne meyveli mamalarda olduğu gibi sebzeli hazır mamaları tercih etmektedir.

Bebek maması, genellikle anne sütüyle hazırlanmaktadır fakat devam sütü veya su ile de hazırlanabilmektedir. Devam sütü, çeşitli nedenlerle eksik olan anne sütünün yerine bebeğe verilen en doğru besindir. Devam sütü çeşitleri markalara göre değişiklik göstermektedir.

3 Aylık Bir Bebeğe Ek Gıda Ne Verilir?

İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gereken bebeklerin, çeşitli nedenlerle anne sütünden eksik kalması durumunda bu konuda uzman olan doktorlara danışılarak ek gıdaya geçebilmektedir. Anne sütünün yetmediği doktor tarafından onaylanmışsa 4. aya kadar mamalarla beslenmesi gerekmektedir. 4. aydan itibaren pürelere ve kaşık mamalara geçiş yapılmaktadır. İlk 3-4 ay bebeklerin yutma refleksi daha gelişmediği için bebeklerin kaşıkla verilen mamayı yutması bebekleri zorlamaktadır. Bu süreçte sadece emerek beslenebilmektedirler. Dolayısıyla biberon mamaları kaşığa alışmakta önemli rol oynamaktadır. Emmeye alışan bebeklerin biberona geçiş yapması kolay değildir. Biberonu verdikten sonra bebeği psikolojik açıdan rahat hissettirmek, onunla temas edip güvende olduğunun farkına vardırmak bebeklerin rahatlamalarını sağlamaktadır. Bebeğin biberonla tanışmadan önce aç olması biberonu kabul edip alışmasına yardımcı olmaktadır. Alıştırma sürecinde bebeği rahatlatmak için bir miktar anne sütü damlatılabilmektedir. Çünkü bebekleri anne sütü kokusunu bilirler dolayısıyla biberona alışmaları kolaylaşmaktadır.

Blog Son Eklenenler
Eksfoliasyon Nedir?
11 Temmuz
Eksfoliasyon Nedir?

Eksfoliasyon yöntemleri genel olarak tüm cilt tiplerine uygundur. Bu aşamada önemli olan, her cilt tipi özelinde uygun ekfoliasyon yöntemini seçmek ve doğru bir şekilde uygulamaktır.

Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?
25 Haziran
Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?

Retinol, A vitamininin cilt bakımı ürünlerinde kullanılan bir formudur. Ciltteki ince çizgileri, kırışıklıkları ve hiperpigmentasyonu en aza indirmek için kullanılır.

Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi

Glikolik asit, melanin üretimini düzenleyerek ciltteki koyu lekelerin azalmasına yardımcı olur.

Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi

Azaleik asit, cilt sağlığını koruma ve cilt problemlerini giderme konusunda etkili bir yardımcıdır.

Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?
21 Haziran
Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?

Bebek burun aspiratörünün kullanımı oldukça basittir, ancak doğru teknikleri bilmek önemlidir. İşte adım adım bebek burun aspiratörü kullanma rehberi

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 
21 Mayıs
Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 

Pişik; bebeklerde ciltte kızarıklık, tahriş ve kabarcıkların oluştuğu bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bebeklerin bez bölgesinde görülür. 

SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?
20 Haziran
SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?

Güneş koruma faktörü (SPF), güneşe maruz kalmamızı sağlıklı bir şekilde yönetmek için önemli bir konu. Güneş kremi nasıl seçilir konusu, cildimizin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılmalı.  

100 SPF Ne Anlama Gelir?
20 Haziran
100 SPF Ne Anlama Gelir?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak, cildin sağlığı için önemli bir adım. Bu konuda en çok duyulan terimlerden biri "SPF"dir. SPF, "Sun Protection Factor" kelimesinin kısaltmasıdır ve güneş kremi ürünlerinin koruma faktörünü ifade eder.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.